Løpsrapport fra STEINSLAND BYGDEMARATON | OGGE RONDT - GRIT nation Sport

Løpsrapport fra STEINSLAND BYGDEMARATON | OGGE RONDT

07. Mai gikk Steinsland Bygdemaraton av stabelen og kunne dermed feire sitt 10 års jubileum! Distansene var Heilmaraton og Hallmaraton, som det blir kalt der. For et unikt arrangement og spesiell opplevelse dette var. Er det ett løp du må ha med deg så er det nettopp dette.

Hva er det nå som gjør dette løpet ekstra spesielt og unikt?

Første gang jeg hørte om Steinsland Bygdemaraton var i Kondis August 2020. Artikkelen var en oppsummering av Kondis Presidenten selv, Tim Bennett, sine opplevelser over arrangementet. Artikkelen gjorde inntrykk og jeg tenkte at dette løpet er noe for meg.

I desember 2021 var jeg så heldig å møte Odd Gunnar ved en tilfeldighet, under Hans Jacobs minneløp på Fana. Vi hadde en hyggelig prat og jeg meldte meg opp til Steinsland Bygdemaraton, heilmaraton, kort tid etter. Påmeldingsavgiften var kun 300 kroner for Kondis sine medlemmer! 

Bare påmeldingen forteller jo litt om selve arrangementet. Man kan enten melde seg på ved å betale inn til et kontonummer, ringe Odd Gunnar og betale ved start, eller man kan melde seg på ved start. I tillegg kan man ringe Odd Gunnar om man ønsker overnatting eller trenger å bli hentet om man kommer med fly, buss eller tog.

Og det gjorde jeg. Jeg ringte Odd Gunnar og lurte på om jeg kunne overnatte fra fredag til lørdag. Fredag kveld banket jeg på døren til hjemmet deres. Kona Sigrun åpnet døren og ønsket meg velkommen. Jeg ble ledet inn til kjøkkenet og rundt kjøkkenbordet satt seks andre løpere og spiste kveldsmat. Gjensynsgleden ble stor da jeg gjenkjente tre av dem fra tidligere løp. Gøy var det også å bli kjent med de andre løperne som var tilstede. Det ble ei utrolig koselig stund og samtalene fløt fritt rundt bordet. Jeg følte meg med en gang hjemme.

Det var med stor beundring jeg gikk og la meg i premierommet til Odd Gunnar. Det var pokaler, medaljer, trofeer og diplomer fra gulv til tak. I alt hadde han da løpt 275 maraton, påfølgende dag skulle han løpe sitt 276. For noen prestasjoner! Det var utrolig inspirerende å våkne opp neste morgen, timer før jeg selv skulle løpe.

I likhet med kvelden før disket Sigrun opp med nydelig mat og vi samlet oss rundt kjøkkenbordet for frokost. Det opplevdes som å være en del av en storfamilie hvor alle var velkomne.

Det er ulike starttidspunkt for Steinsland Bygdemaraton. Målet er at alle skal kunne delta på premieutdelingen kl.15.30. Jeg valgte å starte kl.10 sammen med en rekke andre løpere. Startnummeret mitt var håndlaget av tøy og nummeret skulle reflektere antall maraton man har fullført om man riktignok hadde oppgitt dette.

Starten var ute på et jorde og Odd Gunnar avfyrte startskuddet med ei hagle og vi var igang!  Vi løp forbi tunet til Sigrun og Odd Gunnar og nedover det bar. Løypa var godt merket med både norske flagg og håndlaget skilt for hver kilometer. Fargen blå gikk igjen og gjenspeilte Odd Gunnar sitt engasjement som politiker.

 

Som det ligg i navnet så skulle vi blant annet løpe rundt Ogge. Ogge er en innsjø i kommunene Birkenes og Iveland i Agder, og maratonet gikk gjennom de tre kommunene Vennesla, Iveland og Birkenes.

Det var i strålende Maivær vi la i vei. De første fem kilometerne gikk lekende lett der jeg løp i vakre omgivelser og sammen med andre. Så begynte motbakkene. Jeg var blitt advart at det var en vakker, men tung løype med mange bakker. Jeg kan bekrefte at det er helt riktig! Det var bakker opp og bakker ned, og i det jeg trodde at nå flater det ut etter svingen så var det jammen en stigning opp igjen. Jeg hadde som mål å løpe i alle bakkene, men at jeg skulle tillate meg å stoppe ved drikkestasjonene.

Det var i alt 10 drikkestasjoner og mer unike drikkestasjoner skal man lete lenge etter. De var i skuffen framme på en traktor! Her ble man tatt godt imot av utrolig koselige frivillige, venner og familie av Sigrun og Odd Gunnar, som kom med oppmuntrende ord. Det var rikelig utvalg; vann, cola, sportsdrikk, banan, sjokolade og peanøtter.

Mesteparten av løypen løp jeg alene og det var langt mellom tilskuerne. Likevel gjorde dette ingenting da jeg nøt de vakre omgivelsene, samt at de tilskuerne som var tilstede gav en ekstra boost.

Underveis i løpet strittet det imot og jeg endte opp med å gå i de tre oppoverbakkene før den aller siste. Det var med stor lettelse og glede jeg løp opp den siste bakken (ca. 300 meter) og krysset målstreken! Jeg mottok diplom, pins og deltakerpremie og var utrolig fornøyd.

Allerede etter målgang meldte jeg meg på (muntlig) til neste års arrangement og det sier jo sitt når kroppen er utkjørt og egoet er knust etter å måtte gå i en rekke av bakkene. Samtidig kjente jeg på en ekstrem lykkefølelse og tilhørighet.

Det må nevnes at opp i det hele hadde Odd Gunnar til og med rukket å løpe maratonet selv. 

Kl.15.30 var det tid for feiring! Det var blautkake og kaffe til alle før premieutdelingen. Stemningen var avslappende og bare blide mennesker å se.

Premieutdelingen var nok et høydepunkt! Premiene ble høytidelig overlevert av selveste skiskytter ekteparet Fanny Horn Birkeland og Lars Helge Birkeland fra Birkenes. Her var det pokaler for alle! Følgende kategorier ble delt ut: Eldste deltaker, Langtvekkistanprisen (de som har lengst vei). Verdensrekord rundt Ogge og rundt Klepp. Ingen rekord. 5-års og 10-års premie. Beste Birkenesing. Klassepremier, Beste dame, Beste herre. Årets sprekk ble ikke delt ut i år.

Det var med barnslig glede jeg stod på pallen og mottok 1. premie i min aldersgruppe. Jeg bør vel kanskje ikke legge til at jeg var eneste kvinne i denne gruppen?

Til dere som ikke kjenner meg, så var dette mitt 17. maraton, hvor jeg har hatt gleden av å løpe blant annet Boston Maraton 4 ganger. Steinsland Bygdemaraton er utvilsomt en helt spesiell opplevelse og anbefales på det sterkeste.

Tusen hjertelig takk til Odd Gunnar og Sigrun for et fantastisk arrangement og for rausheten dere har vist, og tusen takk til de frivillige også. Gleder meg allerede til neste år.

Med vennlig hilsen

Eirin

Daglig leder for GRIT nation Sport

https://gritnationsport.no/